Corul Shira Hadasha

Despre Cor

Cunoscut şi cu denumirea de Corul Talmud Tora (denumire generică pe care a avut-o
până acum câţiva ani), acesta a fost înfiinţat după război. Este de tip mixt care a avut
două funcţii:

Conducerea muzicală a fost realizată de Elsa Freundlich, Marta Weiss și Ecaterina
Halmos (din 1985 până în prezent).

Corul Shira Hadasha

Corul asigură partea muzicală a tuturor sărbătorilor religioase anuale, ceremoniale, fiind ținute în mare parte la Templul Memorial al Deportatilor Evrei de pe strada Horea. În afară de aceste sărbători cea mai importantă activitate muzicală susţinută de cor are loc cu ocazia Purimului. Pe lângă faptul că este destinat publicului larg, are şi un caracter laic foarte pronunţat, motiv pentru care, în marea majoritate a cazurilor, spectacolul respectiv se desfăşoară în afara sinagogii. Alte spectacole care vizează publicul larg au loc de Hanuka, Hazkara şi, începând cu anul 2011, Armeni în vizită la evrei şi viceversa.

La cele menţionate se pot adăuga evenimente care vizează strict comunitatea, cum ar fi Simhat Tora şi Pesah. Între anii 1999 şi 2009, datorită regretatului Beniamin Müller, corul participa şi la Roş Haşana şi Iom Kipur, aceste două evenimente având un farmec cu totul aparte.

Au fost perioade când corul nu avea acompaniament instrumental. Încă de dinainte de Revoluţie, acompaniamentul la pian a fost realizat de către conf. univ. Judit Babos. În ultimele spectacole corul a fost acompaniat la pian de Pusztai Emanuel. Dl. profesor Vasile Socea asigură acompaniamentul la vioară, iar maestrul de sunete este Valentin Ghiță.

Evenimente mai speciale la care a participat corul Comunităţii: